 |
forum życia rodzinnego Chrześcijańskie spojrzenie na rodzinę
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Wto 15:14, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
no, sos z rolad. Dla mnie to oczywiste.
Rolady z kluskami, hm.. slinka cieknie.
Sos to tłuszczyk, cebulka i ten aromat z zasmażanych rolad.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Wto 15:27, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
NOCOL - jakie rolady ? Czy to gotowy sos czy go sie robi ?Napisz - PROSZE!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Wto 15:44, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
To jest dużo roboty.
Rolady do klusek śląskich (i niekoniecznie)
Mięso wołowe, najlepiej pieczeń. Kroimy na kawałki dość duże, bo one będą opakowaniem dla tego, co w środku.
Solimy, pie...przymy, rozkładamy na blacie.
Mięso przygotowane.
Szykujemy wkład do rolad:
ogórek kiszony pokrojony w kostkę
kawałeczki boczku lub słoninki
zielenina (pietruszka itp)
kawałki skórki z chleba.
Po trochu z każdego wkładamy na mięso uprzednio przygotowane.
Bierzemy nitkę do kieszeni, żeby poowijać, pozawijać, jak te z reklamy.....
Można też spiąć metalowymi lub drewnianymi wykałaczkami.
Ja wolę nitką!
I co mamy? Rolady.
Wkładamy do rondla trochę tłuszczu, jaki kto woli, dodajemy cebulkę pokrojoną, przyprawiamy do smaku i topimy. Musi być tego dość dużo, by te rolady utopiły się w tym sosiku i dusiły.
Zależnie od miękkości mięsa (1 lub 2 godz. ) wyciągamy i układamy na talerze.
W tych 2 godzinach zajmujemy się robieniem klusek oczywiście.
jestem, bo mi ślinka cieknie, a robic mi się nie chce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Wto 15:52, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
A wiesz , ze sobie zrobie dzieki tej TWOJEJ slince - - leci juz i mnie -DZIEKI _ NICOL za poswiecenie tylu slow pisania !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Wto 19:05, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję, że nie zdublowałam postu. No to fartuszek na brzuszek, ręce w panierce i smacznego w końcowym efekcie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Annnika
Administrator

Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:15, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Ok, proponuje kilka wariantów:
PIECZARKOWY
30 dkg pieczarek w plasterkach smażymy z pieprzem i sola potem dodajemy cebulkę i rumienimy, podlewamy wodą, doduszamy - można dodać kosteczkę bulionową, na koniec dodajemy śmietankę słodką z odrobiną mąki.
SEROWY
Robimy z masełka lub margaryny z mąką troche jasnej zasmażki, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy do tego 2 serki topione bez dodatków, pietruszka siekana, pieprz i sól
MIĘSNY
Trochę mielonego mięsa rumienimy na oliwie z cebulkaposiekanado teog trochę wody, poddusic - sól pieprz oczywiście, potem 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( niekoniecznie), 1 ząbek czosnku i troche majeranku można odrobinę słodkiej papryki, zaciągamy lekko wodą z maką
Jak wymyślę i przypomne sobie coś extra to podam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Śro 9:44, 09 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, takie sosiki to super sprawa. Pieczarkowy jest najmniej kaloryczny i tez smaczny.
Mam pytanie, czy ktoś zna przepis na zupę robioną z serków topionych, jest b. smaczna i taka, jak krem pieczarkowy. Jadłam taką, ale nie wiem, jak się robi?
Poczekam na przepis.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Śro 17:56, 09 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
KOCHANI wspolforumowicze W sobote jade na pierwsze spotkanie FORUM DJ. Tarnowskiej . Msza sw. grill. pogaduszki na zywo Mysle , ze bbbb. ciekawe bedzie spotkanie nas - tutaj smerfujacych Pewno w nastepnym roku . DO ZOBACZENIA OKO w OKO
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Śro 18:25, 09 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Czemu nie, tylko ja osobiście, jak się po tych smacznościach odchudzę. To wtedy gwarantuję obecność. A czy tam na grillu będą lustra?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Śro 19:43, 09 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
NICOL - odbijesz sie w moich oczach - zapewniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Czw 8:36, 10 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Czy twe oczy odchudzają? Chodzi o to, że takie imprezy maja byc bez luster, ognisko i ludzie. I nic więcej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Pią 9:02, 11 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Oj dchudzaja ! Odchudzaja - tylko dlugo i gleboko trzeba patrzec!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Pią 9:27, 11 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Miało być o potrawach, a my tu o oczach prawimy. Kazimierz, masz kareza to, że zboczyłeś z torów.
Musisz , hm ? podac jakiś przepis na coś dobrego, smacznego i szybkiego?
Podpowiem: może zupa kalafiorowa?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Pią 10:49, 11 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Dzieki NICOL za pomoc Wiec tak : pewno duzo wody , malo kalafiora (bo oszczedna) , jakes jarzynki z wlasnego ogrodeczka -ekologoczne , kto nie ma niech zglosi sie do NICOLI (niestety adres zastrzezony nawet na PW - moze Wam zdradzi napiszcie i mnie Chcialby Jej wyslac kwiaty ) pewno troche posolic , moze dodac smietanki Ale bez tluszczu Jesc dlugo i powoli Smacznego Niestety ja zup nie gotuje , ale moze po tym przepisie przelamie lek i moze Kto przezyje to fanie proszony o kontakt Przepraszam - ale naprawde nie umiem gotowac I ja bardzo powaznie korzystam z WASZYCH - kolezenskich przepisow
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Annnika
Administrator

Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:27, 11 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Prosta zupka wiejska:
- kilka cebul pokroić w plastry i zrumienić na oliwie
- na tej samej oliwie zrumienić kawaki kiełbaski zwyczajnej lub innej taniej
- zalac bulionem - dodac pokrojone w kostke ziemniaki i marchewki
- doprawic solą i pieprzem - duzo pieprzu
- ugotować
Serwowac
PS. Ja osobiście preferuje kielbaskę łagodniejsza - mortadela albo parówka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|