Dominik
Administrator

Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1088
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 18:50, 01 Paź 2006 Temat postu: Żurek dla każdego ;) |
|
|
Kolejna potrawa ze śląskiej kuchni, którą chcialbym polecić każdemu do spróbowania.
Jest to typowy śląski "żurek" jednak nieco "modyfikowany" - tak, że może stać się wręcz "wykwntną" zupą na przyjęcie.
Podstawa - tak jak do "typowego" żurku, to znaczy - dość tłusty, klarowny wywar z kości i wędzonki.
Do tego - pokrojone w cienkie paski boczek, kiełbasa, grzyby leśne (ew. pieczarki) i "zezłocona" cebula w drobną kostkę oraz trochę suszonych grzybów (na "aromat") oraz przyprawy:
sól, czosnek, listek laurowy i ziele ang, majeranek.
Nieodzowny zakwas (można kupić w sklepie).
Zupa powinna być niebyt gęsta i niezbyt kwaśna o wyczuwalnym, harmonijnym smaku wędzonki i grzybów.
Polecam
Post został pochwalony 0 razy
|
|